Novi Jerusalim

Novi Jerusalim
Oblast:Razno
Izdavač:Solaris

Mada je, u više navrata, pokazao da je jedan od onih majstora pisane reči koji se najbolje snalaze u tzv. velikoj formi, Borislav Pekić je knjigom pripovedaka Novi Jerusalim posvedočio i svoje umeće u gradnji malih formi.

Krećući se u svojim pripovetkama, kao i u romanima, kroz jedan izuzetno dug vremenski okvir, od Vizantije do vremena staljinizma, Pekić je ispisao priče o onim ljudskim sudbinama koje, pored ostalog, u sebi nose i vremensku simboliku. I širina tematskog zahvata, od sudbine stvaraoca do sudbina onih koji žele da menjaju svet i poredak stvari u njemu, svedoči o tome da je Borislav Pekić jedan od onih pisaca koji sa lakoćom lice svoje price okreću prema vremenu i iskušenjima koje ono nosi.

Komentari čitalaca o knjizi "Novi Jerusalim"

Upišite komentar...

Borislav Pekić, biografija

Borislav Pekić, jedan od najznačajnijih pisaca srpske književnosti XX veka, romansijer, dramski pisac i filmski scenarista, rođen je 4. februara 1930. godine u Podgorici. Detinjstvo je proveo u Podgorici, Novom Bečeju, Mrkonjić-Gradu, Kninu, Cetinju i Bavaništu u Banatu. Od 1945. godine je u Beogradu, gde je pohađao Treću mušku gimnaziju i maturirao 1948. godine. Te iste godine osuđen je na petnaest godina strogog zatvora sa prinudnim radom i gubitkom građanskih prava od deset godina kao pripadnik, tada ilegalnog, Saveza ...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga