Osam meseci plus ...

Osam meseci plus ...
Oblast:Istorija
Izdavač:IGAM

Ono što je napisano u ovoj knjizi (s ruskog prevela Mira Toholj) neodvojivo je od prethodne knjige Godine u visokoj politici, ali je autor iz veoma jasnih razloga želeo da rasvetli zakulisnu stranu Jeljcinove politike i ponašanje Jeljcinovog najbližeg okruženja, te tzv. „porodice”. Tako priča stiže i do proleća 2001. godine i pojave Vladimira Putina, sa gorkim utiskom kako nevolje kroz koje prolazi Rusija potiču iz jedinstvenog „paketa” koji je Zapad namenio Balkanu i ovdašnjim južnoslovenskim narodima. Uže gledano, „paketa” koji je Srbija osetila na svojim plećima a njeni građani na svojoj koži.

I ovde se Primakov dotakao najaktuelnijih svetskih pitanja, pa i islamskog ekspanzionizma. „Čečenija nije izolovana pojava” – piše Primakov – „jer se, paralelno, odvija proces formiranja islamskih ekstremnih država i u Evropi, poput Velike Albanije koja bi obuhvatala Kosmet, Sandžak, zapadni deo Makedonije i muslimanski deo centralne i istočne Bosne. Tako da se već može govoriti o strateškom islamsko-ekstremnom trouglu Avganistan-Severni Kavkaz-Kosovo.

Što se Kosmeta tiče, on je već postao rak-rana koja metastazira i u susedstvu – u Makedoniji i graničnim oblastima Srbije. Još poneko na Zapadu pokušava da sliku „zamaže” predstavljajući stvari kao da je zaoštravanje situacije, sada i izvan Kosmeta, tobože, predmet međusobnih odnosa makedonskih vlasti i lokalnog albanskog stanovništva. U stvari, destabilizaciji vode dejstva albanskih ekstremista baziranih na Kosmetu, koji imaju jasan cilj.

Na Kosmetu su razmeštene multinacionalne snage. One sa teškoćom kontrolišu situaciju. Ali one tamo neće ostati večno. I opet će se od Beograda tražiti da sedne za pregovarački sto sa predstavnicima kosovskih etničkih zajednica. Za novog predsednika u Beogradu manevarsko polje je, međutim, još uže nego u slučaju Slobodana Miloševića. Alternativa političkom procesu, ukoliko se na dnevni red stavi prekrajanje političke mape u regionu, mogao bi biti samo rat koji bi na komade pocepao sada već ceo Balkan. ”

Komentari čitalaca o knjizi "Osam meseci plus ..."

Upišite komentar...

Jevgenij Primakov, biografija

Primakov je rođen 1929. u Kijevu odakle se njegova porodica preselila u Tbilisi (Gruzija) gde je Primakov proveo detinjstvo. Diplomirao je na moskovskom državnom univerzitetu. Karijeru je započeo kao novinar, prošavši put od izveštača Državnog radija i televizije do komentatora u listu „Pravda”. Šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka, u vreme arapsko-izraelskog sukoba na Bliskom istoku, radio je kao dopisnik iz ratom zahvaćenog područja. U to doba svoju sudbinu tesno je povezao sa nauk...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Jevgenij Primakov

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga