Preobražaj

Preobražaj
Oblast:Klasična književnost
Izdavač:Bukefal
ISBN:9788689107531

Stoleće Preobražaja: 1915-2015. Premda je napisan potkraj 1912 (završen 7. decembra), kažemo da je prošlo sto godina od prve pojave, oktobra 1915, Preobražaja Franca Kafke. Ako i zanemarimo njegovo objavljivanje skoro tri godine pošto je napisan, od nastanka te pripovesti zapravo nije protekao ni minut.

Postoji u njoj, kao i u većini Kafkinih radova, nešto vanvremeno. S vremenom koje se menja, menja se i naše čitanje. Ali, vreme čitanja Preobražaja je stalo. Potpuno je obesnaženo. Kako danas čitamo Preobražaj, tako su ga čitali i pre sto godina. Ondašnje interpretacije su bile raznolike. I danas su takve. Lutamo dok čitamo Kafku. Tako je bilo od nastanka svega što je napisao. Naprosto kao da je svaka interpretacija mogućnog značenja priče samo još jedna zamka u koju upadamo, i ni sa jednom nismo ništa bliži tom delu.

Vanvremenost Kafkinog dela počiva u njegovoj neprotumačivosti. Nije bilo ono do kraja protumačivo ni svome tvorcu, baš kao što je i samom Bogu nerazumljiv ovaj svet koji je, mnogi veruju, on lično stvorio. (Jovica Aćin)

Komentari čitalaca o knjizi "Preobražaj"

Upišite komentar...

Franc Kafka, biografija

 Franc Kafka rođen je 3. jula 1883. u Pragu a umro 3. juna 1924. u Beču. Spada u red najznačajnijih i najuticajnijih pisaca dvadesetog veka. Presudni uticaj na recepciju Kafkinih dela imao je Maks Brod, Kafkin intimni prijatelj koji se oglušio o Kafkinu testamentarnu volju i objavio njegova dela. Za života je Franc Kafka ostao poznat samo užem krugu čitalaca. Istina, krugu kome su pripadali Tomas Man, Herman Hese, Alfred Deblin, Rajner Marija Rilke, Robert Muzil, Kurt Tuholski... Odmah po završetku Drugog svetskog rata Kafkina dela su pre...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga