Prkosni autoportret Česlava Miloša

Prkosni autoportret Česlava Miloša
Oblast:Biografije
Izdavač:Albatros plus

Biografija Česlava Miloša sažima bezmalo čitav dvadeseti vek. U starosti je sam pokušavao da obuhvati svoj život, da odgonetne čudotvornu moć nepoznate sile koja ga je više puta spasavala, a istovremeno zadavala podmukle udarce.

Na primedbu profesora Fjuta (inače najvećeg znalca Miloševog dela) da je u Poljskoj postao “simbol vernosti sebi, moralni autoritet”, Miloš odgovara: „[…] ja kao moralista, to je za mene pomalo duhovito. Razumete? […] veoma sam dalek od te etičke slike koju imam, a uz koju ni ja ni moje stvaralaštvo ne pristaju. Smatram sebe čovekom koji nije dorastao nekom idealu. Nisam takav kakav bih hteo da budem. Moj život se nije odvijao onako kako što sam ja želeo da se odvija prema visokim moralnim načelima“.

Privržen samokritici i kritičkom razumevanju vremena u kome je živeo, kazivanja znamenitog Poljaka u ovoj knjizi ostaće trajan intelektualni izazov i današnjem čitaocu.

Stogodišnjica rođenja velikog poljskog pesnika, esejiste i romanopisca, dobitnika Nobelove nagrade - svečano je obeležena tokom 2011. godine gotovo u čitavom civilizovanom svetu.

Komentari čitalaca o knjizi "Prkosni autoportret Česlava Miloša"

Upišite komentar...

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga