Rusija i Arapi

Rusija i Arapi
Oblast:Istorija
Izdavač:Mate

Delom kroz sećanje, delom kroz istoriju, knjiga Rusija i Arapi prikazuje događaje na Bliskom istoku u proteklih pola veka iz perspektive koja se retko viđa na Zapadu. Jevgenij Primakov, bivši šef ruske strane obaveštajne službe, ministar spoljnih poslova i ruski premijer, u vidu ličnih susreta i suparništva između istaknutih vođa, od Jasera Arafata i Yitzhaka Rabina do Anvara Sadata i Saddama Huseina, koje je lično poznavao, otkriva kako su se odvijali ključni politički događaji. Pokazuje kako su se odvijali arapsko - izraelski ratovi iz 1967. i 1973. godine; iznosi prethodno nepoznatu ulogu Rusije u Zalivskom ratu 1991. godine i prosuđuje bliskoistočnu politiku Rusije, kao i onu stranih igrača, uključujući i Sjedinjene Države. Autorovi prikazi događaja iza kulisa iz prve ruke i njegov uvid u ono što je zaista pokretalo, ključne događaje u regiji čine knjigu "Rusija i Arapi" nužnim štivom za svakoga koga zanima svetska politika.

„Iz godina kada je bio u žarištu politike Primakov rasvetljuje stratešku uključenost Rusije na Bliskom istoku za vreme Hladnog rata i nakon njega.”
HENRY A. KISSINGER, Američki državni sekretar, 1973 – 1977.

„Knjiga "Rusija i Arapi" je zapanjujući pogled iza kulisa na diplomatiju s visokim ulozima na Bliskom istoku. Primakov je izvrstan pripovedač koji je tokom tri decenije bio lično uključen u odnose sa svim važnijim vođama u regiji. Primakovljevu uverljivu priču neki će dočekati sa zadovoljstvom, a neki s gorčinom, ali niko ko ozbiljno proučava to razdoblje ne može zanemariti njegova gledišta.”
MADELEINE K. ALBRIGHT, Američka državna sekretarka, 1997 – 2001.

„Zapanjujuća i provokativna analiza događaja na Bliskom istoku ispričana perom bliskog promatrača, najpre sovjetskog novinara, a zatim i visokog sovjetskog dužnosnika. Ne moramo se slagati sa svakim vidom Primakovljevih promišljanja kako bismo njegovo tumačenje tog ključnog razdoblja za razvoj Bliskog istoka smatrali vrlo vrednim. Korisno štivo.”
GENERAL BRENT SCOWCROFT, bivši savetnik za nacionalnu sigurnost SAD-a i autor knjige "America and the World"

„Knjiga "Rusija i Arapi" čita se poput špijunskog trilera, no ipak je to duboka studija ruskog angažmana na Bliskom istoku, temeljena na iskustvu iz prve ruke i ozbiljnim analizama. Niko ko ozbiljno proučava tu regiju ne može je zanemariti. Radi se o nezaobilaznom štivu.”
DIMITRI K. SIMES, predsednik Nixon-ovog centra i izdavač časopisa "The National Interest"

„Primakovljevo razumevanje odnosa snaga u ovoj složenoj regiji i njegova viđenja ruskih interesa i politike u arapskom svetu vredan su i jedinstven doprinos razummevanju savremene istorije Bliskog istoka.”
VELEPOSLANIK EDWARD P. DJEREJIAN, osnivač i direktor Instituta za javnu politiku James A. Baker III., Rice University

Komentari čitalaca o knjizi "Rusija i Arapi"

Upišite komentar...

Jevgenij Primakov, biografija

Primakov je rođen 1929. u Kijevu odakle se njegova porodica preselila u Tbilisi (Gruzija) gde je Primakov proveo detinjstvo. Diplomirao je na moskovskom državnom univerzitetu. Karijeru je započeo kao novinar, prošavši put od izveštača Državnog radija i televizije do komentatora u listu „Pravda”. Šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka, u vreme arapsko-izraelskog sukoba na Bliskom istoku, radio je kao dopisnik iz ratom zahvaćenog područja. U to doba svoju sudbinu tesno je povezao sa nauk...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Jevgenij Primakov

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga