Sabrana dela Ive Andrića

Sabrana dela Ive Andrića
Oblast:Enciklopedije
Izdavač:Štampar Makarije

U čast pedesetogodišnjice dodele nobelovog priznanja Ivi Andriću, objavljena su njegova Sabrana dela u dvadeset tomova. Priređivači ovog dosad najcelovitijeg predstavljanja dela Ive Andrića su Radovan Vučković, Žaneta Đukić-Perišić i Biljana Đorđević-Mironja.

Ovo je prvi komplet Sabranih dela u kojem se našao jedan broj novih tekstova koji su od 1981. godine iz Andrićeve ostavštine i fonda priređeni. Reč je o novim tekstovima proze, eseja, zapisa, dnevnika i pisama. Već i takvim upotpunjenjem piščev opus može se sagledati u novom svetlu, a posebno ako se uzme u obzir da je poseban tom Andrićeve prepiske, dakle posebna knjiga pisama, prvi put ovako štampana.

Isto toliko je važno da je u ovo izdanje uvršten jedan potpuno novi naslov, rekonstrukcija Andrićevog prvog romana Na sunčanoj strani. Tako se u ovom izdanju pojavljuje, praktično, za čitaoca novi Andrićev roman, koji je bio poznat samo akademskoj publici iz jednog izdanja Matice srpske u veoma malom tiražu.

Zatim, prvi put se u ovom izdanju pojavljuju Andrićeve originalne zbirke pripovedaka, one koje je on sam oblikovao 1924, 1931. i 1936. sa nazivom Pripovetke, 1948, kao Nove pripovetke, i 1960, Lica. Tako su autentične pripovedne celine po prvi put otkako su bile štampane obnovljene u ovom izdanju, a preostale pripovetke, upravo kao i svi drugi pojedinačni tekstovi, dati su u hronološkom redu.

Spisak tomova
1. Pesme Ex Ponto nemiri
2. Pripovetke
3. Nove pripovetke
4. Pripovetke
5. Pripovetke II
6. Lica
7. Kuća na osami
8. Na sunčanoj strani
9. Travnička hronika
10. Na Drini ćuprija
11. Gospođica
12. Prokleta avlija
13. Omerpaša Latas
14. Disertacija eseji i kritike I
15. Eseji i kritike II
16. Zapisi putopisi
17. Znakovi pored puta
18. Sveske dnevnici
19. Pisma
20. Razgovori

Komentari čitalaca o knjizi "Sabrana dela Ive Andrića"

Upišite komentar...

Ivo Andrić, biografija

Ivo Andrić je bio književnik i diplomata Kraljevine Jugoslavije. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1961. godine za roman Na Drini ćuprija (1945). Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti. Rođen je 9. oktobra 1892. godine u Dolcu pored Travnika u tadašnjoj Austrougarskoj. Matične knjige kažu da mu je otac bio Antun Andrić, školski poslužitelj, a mati Katarina Andrić (rođena Pejić). Detinjstvo je proveo u Višegradu gde je završio osnovnu školu. Andrić 1903. godine upisao je sarajev...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga