Sabrana Dela - Miroslav Antić

Sabrana Dela - Miroslav Antić
Oblast:Poezija
Izdavač:Prometej Novi Sad

REČNIK VOJVODINE (Draško Ređep, 245 str); TAKO ZAMIŠLjAM NEBO Horoskop (Raša Popov, 280 str); DORUČAK SA ĐAVOLOM (film, eseji, Slobodan Novaković, 186 str); SVETI VETAR (Draško Ređep, Franja Petrinović, 221 str); IZDAJSTVO LIRIKE (Vasa Pavković, 130 str)

Za poslednjih pola veka, samo su dva srpska pesnika postala legendarna, neprikosnovena, neprevaziđeno uticajna. To je najpre Branko Miljković, princ pesnika, bezmalo sa sudbinom nekog od protagonista evropskog romantizma. Zatim, Miroslav Antić, sve popularniji i prisutniji kako idu godine od njegove smrti. I, odmah ćemo primetiti, posle Antića, jedino dva autora iz ovog grada imaju prestižni uticaj koji daleko natkriljuje bijedne naše atarske granice. To su Aleksandar Tišma i Đorđe Balašević. Ne radi se jedino o visokim tiražima. Radi se, svakako, i o tome da su i oni, posle Antića, nadahnuto uspeli da preskoče vlastitu senku o čemu je toliko maštao Bernar Šo. Nije neobično, ali je ipak smešno da se broj pouzdanika i intimusa, burazera i kolega Mikinih grdno uvećava kako idu godine od onog juna kad više nije sa nama. Posledica mita. Pokušaj anonimnih frendova koji su, zapravo, Antića videli na daljini, prisluškivali sa drugog stola i pionirski odano mahali zastavicama u njegovu čast, a o ovim danima bezočno trućaju o svom druženju sa pesnikom. Nije uopšte bitno, a ni osobito zanimljivo, slušati, uz paprikaš i belo vino, događaje i epizode njegove biografije, sve iz krajnje sumnjivih i neproverenih izvora.
Dr Draško Ređep

Komentari čitalaca o knjizi "Sabrana Dela - Miroslav Antić"

Upišite komentar...

Miroslav Antić, biografija

Rođen sam 1932. godine u severnom Banatu, u selu Mokrinu, gde sam išao i u osnovnu školu. U gimnaziju sam išao u Kikindi i Pančevu, a studirao u Beogradu. Živim u Novom Sadu. To je čista moja biografija. U stvari, ja svima kažem da pravu biografiju, onakvu kakvu bih želeo, još nemam, i pored toliko knjiga koje sam napisao, slika koje sam izlagao, filmova koje sam snimio, dramskih tekstova, reportaža u novinama... Svakog jutra poželim da počnem jednu odličnu biografiju, koja bi poslužila, ako nikome drugom, bar đacima u školi, jer oni, naž...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Miroslav Antić

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga