Šahovska mašina

Šahovska mašina
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Istorijska pustolovina o legendarnom pokušaju obmane koja oduzima dah.

Od venecijanske tamnice do carskog dvora u Beču, od plemićkih palata do uličica jevrejske četvrti – uzbudljiv istorijski i pustolovni roman o najčuvenijoj prevari 18. veka.

Kada je godine 1770. dvorski savetnik Volfgang fon Kempelen na habzburškom dvoru predstavio svoju mašinu koja igra šah, čovek-mašina važio je za najveličanstveniju tekovinu veka. Ali u unutrašnjosti mašine, zapravo, krio se jedan patuljak – i taj čovečji mozak pokazao se ujedno kao umirući i, na kraju, smrtan. Od tada, senzacija koja je predstavljena u Presburgu ubrzo postaje najomiljeniji eksponat u Ugarskom carstvu. Ono što habzburški dvor proglašava za najveći pronalazak veka, nije ništa drugo do sjajna obmana: mozak automata je čovek – Tibor, Italijan patuljastog rasta, upravlja iz utrobe automata „Turčinom koji igra šah“. Čovek-mašina postaje meta špijunaže, crkvene hajke i plemićkih spletkarenja – i Tibor mora da nadraste samog sebe da ne bi propao zajedno sa šahovskom mašinom.

„Iznenađujuć uspeh, kakvog dugo nije bilo u ovom obliku.“ Spiegel

 

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Šahovska mašina".

Komentari čitalaca o knjizi "Šahovska mašina"

Upišite komentar...

Robert Ler, biografija

Robert Ler, rođen 1973. godine, bio je novinar sve dok se nije okrenuo stvaralačkom pisanju. U međuvremenu napisao je veliki broj scenarija za film i televiziju kao i pozorišnih komada. Živi u Berlinu a pored pisanja radi i kao reditelj, glumac i glumac u lutkarskom pozorištu. „Šah mašina“ je njegov prvi roman i već je u dvadeset zemalja rasprodat.  Izašao je, konačno, i njegov drugi roman „Manevar vilinskog kralja“. Više o autoru na adresi: www.robert-loehr.de... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga