Salamba

Salamba
Oblast:Beletristika
Izdavač:Novosti

Tema romana je malo poznata epizoda iz Prvog punskog rata: pobuna varvarskih plaćenika protiv Kartagine koju predvodi Libijac Mato. Lepa Salamba, kći slavnog vojskovođe Hamilkara, uspeva da vrati u hram ukradeni sveti veo boginje Tanit, zaštitnice Kartagine, zavodeći vođu pobunjenika i tako preokrene ratnu sreću na stranu Kartagine. Plaćenici su poraženi, Mato umire u mukama, ali ni Salamba ne može da preživi smrt čoveka koga potajno voli.

Komentari čitalaca o knjizi "Salamba"

Upišite komentar...

o knjizi "Salamba"

23.12.2013. — Remek delo zla i rata! Veoma kompleksan roman koji treba pazljivo da se cita i koji vas uvlaci u drevni nepoznati svet gde nas svaka recenica gura u ambis mirisa, boja, zvukova i krvi. Moze se procitati na razlicitim nivoima, kao i svaki veliki roman. "Salamba" je uspela da izazove komesanje cim je nastala. Flober je bio inovator i rani realista devetnaestog veka, odgovoran za pojavu novih tema. Dok su neki kritikovali njegove istorijske nedoslednosti, drugi su ga zavoleli i knjiga je postala bestseler. Sve je u detaljima. Uzivala sam u knjizevnim pejzazima. Istorija je puna surovosti. Bitke su izuzetno brutalne i krvave, a knjiga puna nezaboravnih slika. Okrutnost i odvajanja su svuda, ali samo kao slika. Jezik je frustrirajuci, i tezak i strasan. Necuven, dekadentan i perverzan rad, vrlo vizuelan, skoro bioskopski roman. Prepoznaje se uticaj Markiza de Sada na Flobera. Niko nikada nije opisao ljudsku okrutnost na tako lep nacin.

Gistav Flober, biografija

Gistav Flober (fr. Gustave Flaubert) je francuski književnik koji je stvarao u doba realizma. Rođen je 12. decembra 1821. a umro 8. maja 1880. godine. Njegov otac bio je renomirani načelnik hirurgije. Gistav je pripadao buržoaskoj klasi - prema kojoj je često ispoljavao svoj prezir. Floberov život, međutim, nije baš rano izašao iz ustaljenog obrasca: školovao se isprva u Ruenu, a 1840. godine se preselio u Pariz, da studira pravo. Nije bio oduševljen niti gradom – što može iznenadi...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Gistav Flober

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga