Šangajska lepotica

Šangajska lepotica
Oblast:Razno
Izdavač:Laguna
ISBN:9788652129966

Teška priča zasnovana na istinitim događajima u surovoj Kini za vreme Kulturne revolucije.

Danjan Čen nam u ovoj knjizi pripoveda o borbi za pravo na ljubav, borbi koja je unapred nemoguća.

Tokom Drugog svetskog rata, u Šangaj, zajedno sa drugim izbeglicama, stiže i Jindžu Šangguan, prelepa filmska zvezda. U Šangaju 1944. godine donosi na svet devojčicu kojoj daje ime Jaojao.

Jaojao odrasta u raskoši i bogatstvu. Devojčica je po mnogo čemu veoma posebno dete. Jaojao dobija najbolje moguće obrazovanje koje je majka mogla da joj pruži. Njena majka želi da Jaojao postane pijanistkinja.

Međutim, 1966. godine Kinu je zahvatio vrtlog Kulturne revolucije i Jindžu Šangguan ne može nikako da se privikne na novi način života u Kini. U jednom trenutku ona čak postaje i tajna ljubavnica Mao Cedunga, vođe komunističke partije. Na kraju, sva u očajanju, a delom i zbog Maove supruge, Jindžu Šangguan se ubija.

Jaojao, koja je u međuvremenu odrasla, pokušava da se uklopi u novo kinesko društvo. Ona učestvuje u svim akcijama zajedno sa mladima koji su komunističkog opredeljenja. Jaojao čak i javno kritikuje svoju majku, ali i svoju ličnu prošlost.

Međutim, pobesneli komunisti je gone bez prestanka zbog ljubavi koju ona oseća prema jednom mladiću koga je upoznala na Konzervatorijumu. Jaojao je spremna da javno prizna sve svoje greške i svega se odriče, ali jednog ne može - ljubavi...

Komentari čitalaca o knjizi "Šangajska lepotica"

Upišite komentar...

Danjan Čen, biografija

Danjan Čen (1958) je jedna od najpoznatijih i najpopularnijih kineska književnica današnjice. Većina njenih knjiga (objavila ih je više od četrdeset) ima status bestselera, a nekoliko je prevedeno na više svetskih jezika. Šangajska princeza je njena prva knjiga prevedena na srpski jezik. Rođena je u Pekingu, kao dete se sa roditeljima preselila u Šangaj, gde i sada živi i smatra se jednim od živih kulturnih simbola tog grada. Diplomirala je kinesku književnost na Univerzitetu u Istočnoj Kini, radila kao reporter u magazinu za decu, a poče...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Danjan Čen

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga