Seljakova molitva

Seljakova molitva
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Remek-delo flamanske književnosti.

Visprena i optimistična priča za sva vremena.

Bože, hvala ti što si me stvorio seljakom!
Rodio sam se tamo, u onom kućerku. Bilo nas je petnaestoro gladnih usta, i mada smo ponekad dobijali više batina nego hleba, bila je to ipak mladost, i mi smo stasali u momke snažne kao drveće.
Veliko domaćinstvo je radost.
Volim gomilu dece. Dobro drvo mora dati mnogo plodova.
Svojoj ženi nikada nisam odbio detence. Uzgajanje je naš poziv. I dece i kupusa. Onda znaš zašto živiš i za koga radiš. Ni otac ni majka nam nisu od toga umrli.

Siromašni seljak Vortel, čije je simbolično ime ujedno i reč za koren, preživeo je mnoge jade i nedaće, brakove, smrti voljenih osoba, ali i dalje smatra da je seljački život najlepši na svetu i da se ne bi menjao ni s kraljem. Tokom vremena koje provedemo s njim, shvatićemo u čemu je tajna njegove životne radosti. Prolazeći kroz niz anegdota i komičnih situacija Vortel „tvrdi pazar“ s Bogom ipak duboko odan svojoj molitvi prostom i poštenom životu.

Ovaj roman, delo jednog od najčitanijih i najpopularnijih flamanskih pisaca, već više od osam decenija pleni pažnju čitalaca širom sveta i ne gubi na svežini i aktuelnosti.

 

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Seljakova molitva".

Komentari čitalaca o knjizi "Seljakova molitva"

Upišite komentar...

Feliks Timermans, biografija

Feliks Timermans (Felix Timmermans, 1886-1947) jedan je od najpopularnijih flamanskih pisaca, legenda svog vremena a sada klasik. Rođen je u Belgiji, u flamanskom gradiću Liru, kao trinaesto od ukupno četrnaestoro dece. Otac mu je bio trgovac čipkama, po kojima je Belgija na svetskom glasu. Zavrsio je samo osnovnu školu i sam se obrazovao i postao jedna od najpoznatijih ličnosti belgijskog kulturnog života svog doba. Za života je bio najčitaniji i najpopularniji flamanski pisac. I danas je veoma čitan, čak ni njegov književni jezik koji j...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga