Semiologija mita i rituala I-III (Tradicija - Savremeno društvo - Politika)

Semiologija mita i rituala I-III (Tradicija - Savremeno društvo - Politika)
Oblast:Politika
Izdavač:Srpski genealoški centar

Tradicija - Mitovi i rituali su možda najprivlačniji deo etnološke problematike, kako za same etnologe, tako i za čitaoce različitih profila. Semiološki pristup otkriva poruke i značenja onih verovanja i ponašanja koja smatramo tradicionalnim. Mit o Međedoviću, verovanja u talasone i zduhaće, obredne povorke, gostoprimstvo, običaji o svadbi i o pogrebu i mnogi drugi otkrivaju se na taj način kao kompleksno struktuirani skupovi logički povezanih simbola u ovom semiološkom mapiranju naše tradicijske kulture.

Savremeno društvo - Mitovi i rituali nisu svojstvo samo naše tradicije, niti odnosa prema onostranom; mi ih, na određeni način, živimo u našoj svakodnevici. Njihovi smo akteri kada odlazimo u školu, na posao, na putovanja, priređujemo svečanosti, idemo na fudbalske utakmice ili dok se nadamo dobitku u nagradnoj igri.

Politika - Da li je politika zapravo ritualno igranje mita, šta su politički mitovi i rituali, ko ih je stvarao, a ko u njih verovao u čudesnoj zemlji Srbiji? Etnološko razmatranje naizgled perifernih dešavanja iz naše svakodnevice kao što su pitanje zlata iznetog iz zemlje tokom II svetskog rata, proricanje zemljotresa, dileri deviza i slično, osvetljava načine njihove mitologizacije i ritualizacije u političke svrhe, dok etnološka analiza političkih pojava pronalazi u njima mitske i ritualne elemente.

Komentari čitalaca o knjizi "Semiologija mita i rituala I-III (Tradicija - Savremeno društvo - Politika)"

Upišite komentar...

Druge knjige autora(ke) Ivan Kovačević

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga