Septembri u Širazu

Septembri u Širazu
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Posle izbijanja Islamske revolucije u Iranu, draguljar Isak Amin je uhapšen i nepravedno optužen za špijunažu. Porodica je užasnuta njegovim nestankom i pokušava da prihvati stvarnost – suočava se s novim svetom okrutnosti i haosa, i rušenjem svih do tada priznatih vrednosti.

Isak se u zatvoru bori da sačuva zdrav razum, dok njegova žena grozničavo traga za njim. Ona sve više sumnja u do tada vernu kućnu pomoćnicu, koja se u međuvremenu okrenula protiv njih i postala doušnik. Čak se i njegova kćerka, u detinjem nastojanju da zaustavi talas besmislenih hapšenja, upliće u nezakonite aktivnosti. Sin, poslat u Njujork pre uspona ajatolaha, okreće leđa porodici boreći se da pronađe svoju sreću čak i kada shvati da će oni uskoro biti primorani da krenu na neizvestan i opasan put.

Ovo je ubedljivo napisan roman koji pokreće brojna pitanja: identiteta, otuđenja i ljubavi. Ovde nije reč samo o ljubavi prema supružniku ili detetu već i prema svim neopipljivim prizorima i mirisima mesta koje nazivamo domom.

„Roman koji se čita kao vrhunac dostignuća, kovčeg s blagom koji tokom života otkriva sve svoje vrline. Dalija Sofer je izuzetno dobro napisala veoma tananu i snažnu priču i kreirala trajne književne likove. Putovanje porodice Amin dugo će živeti u čitaočevom umu. Septembri u Širazu predstavlja izuzetno emocionalno i intelektualno ostvarenje“.
Dani Šapiro

Komentari čitalaca o knjizi "Septembri u Širazu"

Upišite komentar...

Dalija Sofer, biografija

Dalija Sofer je rođena u Iranu. Sa deset godina, 1982. beži s porodicom u Sjedinjene Američke Države. Godine 2002. magistrirala je književnost na koledžu Sara Lorens. Iste godine postaje član umetničke zajednice Yaddo. Trenutno živi u Njujorku.... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga