Slika Dorijana Greja

Slika Dorijana Greja
Oblast:Klasična književnost
Izdavač:Mono i manjana

Engleski književnik i esteta, talentovani govornik, teoreticar „larpurlartizma“ je u svom jedinom romanu Slika Dorijana Greja, otvoreno i kriticki ustao protiv licemerja i amorala, cime je izazvao oštre kritike.

Romanu se može pristupiti i kao jednoj kriminalnoj prici, što on i jeste i po poreklu i po nameni. Dorijan Grej, dendi i zlocinac, nastao je istovremeno kad i Šerlok Holms: za vreme jedne vecere na kojoj su Oskar Vajld i Konan Dojl prihvatili ponudu americkog izdavaca da svaki od njih napiše po jedan roman. Autor je u svom romanu sproveo svoju esteticku kritiku života i dao obrazac jedne umetnicke egzistencije.

Komentari čitalaca o knjizi "Slika Dorijana Greja"

Upišite komentar...

Oskar Vajld, biografija

Oskar Vajld rođen u Dablinu, 16. oktobra 1854. kao Fingal O'Flaetri Vilis dve godine nakon starijeg brata Vilijama, a umro u Parizu, 30. novembra 1900. godine, je bio irski književnik. Pohađao je „Triniti koledž“ u Dablinu od 1871. do 1874. godine. Dobio je stipendiju za „Magdalena koledž“ u Oksfordu, koji je počeo da pohađa 1875. godine. Najveći uticaj na Oskara Vajlda kao umetnika u to vreme su imali Svinbern, Volter Piter i Džon Raskin. Na Oksfordu je zbog svog ekscentričnog ponašanja i...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Oskar Vajld

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga