Sveti Sava; Dnevnik o Čarnojeviću

Sveti Sava; Dnevnik o Čarnojeviću
Oblast:Klasična književnost
Izdavač:Štampar Makarije

Dnevnik o Čarnojeviću je roman o mladom intelektualcu koji se našao u vrtlogu prvog svetskog rata. Crnjanski je ovde sproveo postupak paralelnog pričanja doživljavanja detinjstva i dečaštva doratnih godina — sa jedne strane, i mučnih slika i doživljaja rata — s druge strane. Pisan u prvom licu i u naglašeno emocionalnom tonu, ovaj roman ostavlja utisak izrazito lirske autobiografske poeme.

Sveti Sava je izuzetno lepo istorijsko književno delo Miloša Crnjanskog. Uvodeći nas prvo u istoriju Slovena i njihov dolazak na Balkan, Crnjanski se baca u koštac sa celokupnim životom Rastka Nemanjića, od porodice i roditelja, mladosti, zamonašenja, kasnijeg povratka u otadžbinu, do Savine državničke i prosvetiteljske uloge u srpskoj državi.

Komentari čitalaca o knjizi "Sveti Sava; Dnevnik o Čarnojeviću"

Upišite komentar...

Miloš Crnjanski, biografija

Miloš Crnjanski je srpski književnik i jugoslovenski diplomata, poznat kao jedan od najvećih ekspresionističkih pesnika 20. veka. Rođen je 26. oktobra 1893. godine u Crnogradu, u Mađarskoj, u osiromašenoj građanskoj porodici. Otac Toma bio je niži činovnik koji je zbog svog temperamentnog zastupanja srpske manjinske politike "prognan" iz Banata, iz Ilanče u Čongrad. Majka mu se zvala Marija Vujić i bila je rodom iz Pančeva. Crnjanski je od 1896. odrastao u Temišvaru, u patrijarhalno-rod...... Pročitajte opširnije ►

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga