Svjetlosni vrtovi

Svjetlosni vrtovi
Oblast:Poezija
Izdavač:Connectum
ISBN:9958590255

Iz recenzije:

Ovaj roman Amina Maaloufa predstavlja svojevrsnu književnu evokaciju jednog davnog vremena u kojemu je u turbulencijama, vrenjima i grčevima dotičnog historijskog doba, nastajao, sazrijevao i živio jedan od mnogih i nikad ugašenih ljudskih snova o dobru, istini i ljepoti. Manijev san - sažet u globalnoj metafori Svjetlosti koja se suprotstavlja Tami kao metafori zla - koji izrasta na tlu Babilona, zapravo je jedna od brojnih ljudskih utopija koje su u suštini pretstavljale kontrafaktičku pobunu protiv ljudskog svijeta kao svijeta patnje, nasilja i nesreće.

Maaloufu je više stalo da rekonstruira Manijev posve ljudski lik i njegov svijet, te da od zaborava spasi jednu priču koja je sastavni dio univerzalne ljudske priče o potrazi za istinom koja se može dosegnuti samo na putevima dobra i ljepote, s one strane nesretnog ljudskog svijeta kojeg određuje nasilje i volja za moć.

Komentari čitalaca o knjizi "Svjetlosni vrtovi"

Upišite komentar...

Amin Maluf, biografija

Amin Maluf je libanski pisac. Rođen je 25. februara 1949. u Bejrutu, Liban od roditelja Arapa katoličke vere. Studirao je sociologiju i ekonomiju. U Libanu je bio novinar i ratni reporter. 1977. godine, pred užasima građanskog rata u svojoj zemlji, prebegao je sa svojom porodicom u Pariz. Od tada je malo putovao, a deo godine provodi u svojoj kući na ostrvu RE (ile de Ré) na Atlantiku, preko puta grada La Rochelle s kojim je povezan mostom od 3km. Maluf piše na francuskom jeziku, što mu je ujedno...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Amin Maluf

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga