Tajne priče

Tajne priče
Oblast:Razno
Izdavač:Laguna
ISBN:9788652123049
 Odlomak iz knjige

U zemlji u kojoj glavni putevi i dalje idu drumovima iz vremena Rima, nije čudo što će junakinja jedne od priča uzviknuti: „Nema bekstva iz zemlje koja pripada Carstvu. NIKADA.”

Bez obzira da li ih prate šnauceri zakrvavljenih očiju, ili švercuju svemoćne pilule u Budimpeštu, ili u novosadskoj mećavi traže srušenu kafileriju, junaci ovih pripovedaka spremni su na sve, pa treba da budu spremni i čitaoci jer ih na kraju puta čeka iznenađenje.

I što junaci sve više otkrivaju, i sve više razumeju, opasnost je veća jer njihovi protivnici ne samo što su vešto skriveni, već su i nemilosrdni.

„Pripovetke Mirjane Novaković poigravaju se žanrovskim konvencijama SF-priče, horora, krimi-priče, antiutopije, ali time se ne ukida njihov angažovani odnos prema socijalnoj stvarnosti autorke i njenih čitalaca. Tranzicijska stvarnost Srbije s kraja XX i početka XXI veka ulazi u ove pripovetke kao duhovita transpozicija poremećenog vrednosnog sistema, pa i kao fantastično otelovljenje ideoloških floskula, socijalnih apsurda i mitema na kojima on počiva. Time se u pripovedanju Mirjane Novaković ostvaruje unekoliko paradoksalni spoj distopije i žive, upečatljive, satiričko-kritičke slike stvarnosti. Na tom fonu, njeni junaci se grade kao oličenje uzaludne ljudske čežnje za punim samoostvarenjem i srećom iz koje se rađa čudo priče kao apsolutne laži i jedine istine za koju znamo.“ Ljiljana Pešikan Ljuštanović

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Tajne priče".

Komentari čitalaca o knjizi "Tajne priče"

Upišite komentar...

Mirjana Novaković, biografija

Mirjana Novaković (1966, Beograd), pripovedač i romansijer. Objavila je zbirku priča Dunavski apokrifi (1996) i romane Strah i njegov sluga (1999, nagrada „Isidora Sekulić“, najuži izbor za Ninovu nagradu) i Johann’s 501 (2005). Priče i romani Mirjane Novaković objavljeni su na francuskom, engleskom i nemačkom jeziku. Više o Mirjani Novaković i njenim knjigama može se naći na internet stranici http://mirjananovakovic.rs/.... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Mirjana Novaković

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga