Tri života Lusi Kabrol

Tri života Lusi Kabrol
Oblast:Beletristika
Izdavač:Fabrika knjiga

Ljudski život je borba - to je nit koja povezuje četrnaest priča i jedan roman Berdžerove trilogije. Borba protiv nepredvidljive prirode, nepravednih društvenih odnosa i sopstvene inercije; borba za dostojanstveno preživljavanje, koje podrazumeva i čuvanje sećanja na mrtve.

Lusi Kabrol, junakinja naslovne priče u ovoj knjizi, izuzetno je žilav borac: rodjena kad i dvadeseti vek, na svojoj koži je osetila oba njegova velika rata, ali nijednu od njegovih udobnosti. Fizički sitna i socijalno neznatna, povredjena i usamljena, ona u sukobu s pohlepom i ravnodušnošću uspeva da sačuva ne samo integritet već i ljubav.

U drugoj priči Marsel se bori protiv mašina i državne birokratije kao oličenja one nezajažljivosti koja je vrednosti života zamenila vrednošću novca. Katarinu, Martinu, Žozefa, Ibera... kao i ostale junake ove trilogije, retko vidimo u trenucima predaha: oni tegle, kopaju, sade, grade i trguju, a kada se iz svog rodnog mesta presele u obezličeni globalizovani prostor potrošnje - beže ili propadaju.

S predstavom "Tri života Lusi Kabrol" čuveni londonski Teatar komplisite gostovao je na Bitefu 1996. godine.

Prevela je Slavica Miletić i dobila nagradu "Mihailo Đorđević" za najbolji prevod sa engleskog jezika u protekle dve godine.

Komentari čitalaca o knjizi "Tri života Lusi Kabrol"

Upišite komentar...

Druge knjige autora(ke) Džon Berdžer

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga