U kuhinji

U kuhinji
Oblast:Trileri
Izdavač:Laguna

Od autorke romana Brik Lejn.

„Napisano s mudrošću i veštinom kakvu mali broj pisaca dosegne u životu.“ - Sunday Times

U nekad velelepnom hotelu Imperijal, glavni kuvar Gejbrijel Lajtfut pokušava da čvrsto vodi kuhinju. Međutim, njegov integritet, da ne pominjemo razum, pod stalnim je izazovima takmičarskih zahteva uzavrelog višenacionalnog osoblja i oštrog pogleda uprave i poslovnih partnera s kojima u tajnosti planira da otvori vlastiti restoran. Uprkos pritisku, izgleda da će mu se naporan rad isplatiti.

Sve do otkrića leša čistača u prostorijama koje pripadaju kuhinji. Ovo je beznačajna smrt usamljenika – ali dovoljna da poremeti osetljivu ravnotežu Gejbovog života.

Svud oko njega nastaju komplikacije: Gejbrijelov otac umire od raka, devojka traži nešto više u njihovoj vezi, a upravnik restorana izgleda da mu pod nosom vodi ilegalan posao.
Pojavljuje se Lena, sablasno privlačna mlada žena koja je tajanstveno povezana sa čistačevom smrću. Opčinjen njom, Gejb donosi odluku koja će ga razgolititi i promeniti tok života koji zna – i budućnosti kakvu je mislio da želi.

U kuhinji je zadivljujuć roman – istovremeno portret čoveka gurnutog do ivice i iskrivljen i moćan pogled u konglomerat koji predstavlja današnjicu. Roman potvrđuje da je Monika Ali ne samo veliki pripovedač, već i pronicljiv posmatrač dramâ savremenog života.

„Pisanje Alijeve je zapanjujuće, katkad poetsko, a rečenice su joj divno maštovite.“ - Mail on Sunday

„Roman koji nas iznenađuje svojom dubinom i elanom; ovo je roman koji će trajati.“ - Guardian

Komentari čitalaca o knjizi "U kuhinji"

Upišite komentar...

o knjizi "U kuhinji"

10.12.2013. — Onaj ko ocekuje triler, ovo nije knjiga za njega. Samo jedan les na pocetku, i to odmah zakljucuju da je pod uticajem alkohola sam pao. Zbog toga necu ovo knjigu posmatrati kao triler, nego kao dramu ili psiholosku knjigu. Glavnog lika Gejbrijela cemo upoznati skroz, celu njegovu licnost. Otkad pronalazi les, Gejbrijel ima kosmare, otac mu umire, a on se vraca u proslost. Saznavsi da nije sve tako kako je on mislio, Gejbrijel dozivljava nervni slom. Svi njegovi planovi su propali, a on se ponovo vraca porodici, mada mu je ostala samo sestra i njena deca. Knjiga koja nam pokazuje kako se covek dize sa dna.

Monika Ali, biografija

Monika Ali je britanska spisateljica engleskog i bangladeškog porekla. Rođena je 20. oktobra 1967. godine u Daki, u Bangladešu. Njena porodica se preselila u Englesku kada je Alijeva imala tri godine. Studirala je filozofiju, političke nauke i ekonomiju na Univerzitetu u Oksfordu. Odrasla je u Boltonu, u severnoj Engleskoj, u blizini Mančestera. Autorka je romana Brik Lejn, koji se našao u užem izboru za prestižnu nagradu Buker za 2003. godinu, a po kojem je 2007. godine snimljen film. Svoj drugi roman Alentejo Blue objavila je 2006. godi...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Monika Ali

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga