Za spas umetnosti - dvadeset šest eseja

Za spas umetnosti - dvadeset šest eseja
Oblast:Esejistika
Izdavač:Studentski kulturni centar

Provokativan naslov nove zbirke eseja Rudolf Arnhajm je izabrao sa dobrim razlogom. Posvetio je život proučavanju osnovnih psiholoških principa koji čine radove vizuelnih umetnosti značajnim, uzbudljivim, nezamenljivini i trajnim. Ali, novija moderna stanovišta i teorije o umetnosti, po Arnhajmu, podrivaju osnove samih umetničkih dostignuća. Po njemu moramo se suočiti sa pretnjom "da u rad koji se ulaže u podizanje zdanja naših načela prodiru termiti." Kao vodeći istraživač na polju psihologije umetnosti Arnhajm je uvek pokušavao da omogući umetničkim delima da govore sama za sebe. Njegova brojna dela doprla su do mnoštva čitalaca - od studenata i nastavnika do posetilaca muzeja i teoretičara. Iako su eseji prikupljeni u ovoj knjizi napisani njegovim prepoznatljivim, pažljivim i čvrsto utemeljenim stilom, u sadašnjim okolnostima njihovo značenje je poziv na borbu.
U zbirku je uvršten i niz minijaturnih monografija o različitim velikim delima umetnosti, dok u ostalim esejima Arnhajm otkriva i osvetljava mogućnosti u umetnosti slepih, arhitektonskim rešenjima prostora, karikaturi kao i radovima psihotične i autistične dece. Takođe, predstavlja i nova naučna gledišta psihologije umetnosti i širi vidike povezujući umetnost sa jezikom, literaturom i religijom. Za one koji cene suštinske i smele uzajamne uticaje koje imaju umetnička dela ova knjiga Arnhajmovih eseja će predstavljati pravo blago.
Rudolf Arnhajm predavao je dugi niz godina na Koledžu Sara Lorens, bio je prvi profesor psihologije umetnosti na Univerzitetu Harvard, dok je posle penzionisanja bio gostujući profesor na Univerzitetu Mičigen. Autor je još deset knjiga koje je objavio Univerzitet Kalifornija.

Komentari čitalaca o knjizi "Za spas umetnosti - dvadeset šest eseja"

Upišite komentar...

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga