Znaci identiteta

Znaci identiteta
Oblast:Drama
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Objavljen 1966. godine, roman Znaci identiteta smatra se jednim od najviših dostignuća proze na španskom jeziku XX veka. Pisan u trenutku kada Franko započinje proces urbanizacije, ovaj roman je povod za razmišljanje o Španiji i Špancima, o prošlosti i budućnosti, i predstavlja savršen presek španskog društva u vreme pojave prvih disidenata.

Tragajući za sopstvenim identitetom, Alvaro Mendiola, španski izgnanik u Parizu, fotograf u svetskoj novinskoj agenciji, lista porodični album i rekonstruiše portret španske građanske porodice, krvavi građanski rat, studentske godine, veliki štrajk u Barseloni 1951. godine, život ilegalaca, izgnanstvo, preispitujući istovremeno i sopstveni stvaralački rad.

Sudbina Alvara Mendiole je metafora sudbine celog njegovog naroda i odražava novi stav u potrazi za nacionalnim identitetom. Gojtisolov pripovedački stil uneo je inovacije u domenu forme jer su se ranije pripovedačke tehnike pokazale  nedelotvornim u pokušaju da se izrazi složenost situacije u kojoj se Španija nalazila.

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Znaci identiteta".

Komentari čitalaca o knjizi "Znaci identiteta"

Upišite komentar...

Huan Gojtisolo, biografija

Huan Gojtisolo je rođen 1931. godine u Barseloni. Jedan je od najvažnijih pisaca španske generacije pedesetih a njegovo delo obuhvata romane, knjige priča, putopise i eseje. Njegova braća Hose Agustin i Luis takođe su poznati književnici. Gojtisolov život je obeležilo njegovo intelektualno buntovništvo u vreme Franka. Nesrećna smrt majke u bombardovanju Barselone 1938. godine koju je izvela nacionalna avijacija, kada je imao samo sedam godina, bila je presudna za njegov otpor Frankovoj vlasti. Preselio se u Pariz 1956. godine i radio u iz...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Huan Gojtisolo

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga