Zoli

Zoli
Oblast:Beletristika
Izdavač:Laguna
 Odlomak iz knjige

Inspirisana životom poljske ciganske pesnikinje Papuše, Kolum Meken podario nam je lik Zoli Novotne, romske igračice, pesnikinje i revolucionarke.

Tridesetih godina prošlog veka Zoli je još dete i sa svojom porodicom luta drumovima kroz Slovačku. Ubrzo nakon izbijanja Drugog svetskog rata fašisti brutalno ubijaju njene roditelje. Brigu o devojčici preuzima njen deda i zajedno se pridružuju grupi putujućih Cigana, harfista.

Tako počinje Zolina okrutna životna avantura. U sukobu kultura i verovanja, u vihoru političkih previranja, mlada i talentovana žena ulazi u krug čeških avangardnih intelektualaca i umetnika. Otkriva svoju prvu veliku ljubav, ali i surovu realnost posleratnog društva. Njeno neuobičajeno socijalno poreklo i umetnička duša mogu je ili izdići iznad svih ili potpuno slomiti.

Zoli je roman o ljubavi i gubitku, parabola savremene Evrope.

„Sjajna knjiga, izvanredno napisana priča.“

Rodi Dojl

„Divan, osmišljen roman... pun oštrih zapažanja i blistave senzualnosti.“

Indipendent

„Zoli je divan roman... Meken je sjajan i ubedljiv romanopisac.“

Skotsmen

Besplatno pročitajte odlomak iz knjige "Zoli".

Komentari čitalaca o knjizi "Zoli"

Upišite komentar...

Kolum Meken, biografija

Rođen u Dablinu 1965. godine, Kolum Meken je započeo karijeru kao novinar i pisao za razne irske novine. Početkom osamdesetih godina putovao je biciklom kroz Severnu Ameriku i radio kao vodič u rezervatu prirode u Teksasu. Proveo je godinu i po dana u Japanu, a zatim se sa suprugom Alison preselio u Njujork, gde sada žive s troje dece. Godine 2003. Meken je dobio nagradu časopisa Eskvajer kao pisac godine. Takođe je dobio i Puškartovu nagradu, nagradu Runi i priznanja Ajriš Indipendenta, Hjuza i Hjuzovih romana za 2003. godinu, a 2002. do...... Pročitajte opširnije ►

Druge knjige autora(ke) Kolum Meken

Knjige iz istog žanra

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga