Citati i mudre misli

„Svome narodu donosi propast onaj koji nije nikada posejao seme, nikad nije položio ciglu, nikad nije izatkao odeću, već je od politike napravio svoje zanimanje.”
— Halil Džubran

„Ne juri sreću, i naći ćeš mesto gde ona obitava. I sreća će te sama naći. Mogu da ti kažem mesto gde obitava tvoja sreća – u tebi samome. A put do nje je maksimalan razvoj svih svojih sposobnosti.”
— Mihail Litvak

„Sreća je “nusproizvod” pravilno organizovanog delovanja.”
— Mihail Litvak

„Ako nekom nešto želiš da dokažeš, znači da živiš zbog toga kome želiš da to dokažeš. Ako živiš zbog sebe, onda nema potrebe da nekome nešto dokazuješ.”
— Mihail Litvak

„Mašta – to je glas naših sposobnosti. Tako ja ne maštam da pevam u operi. Nemam ni glas, ni sluh. A ako bih maštao, u skladu s tim mašta bi podgrevala moje sposobnosti. Zbog toga, bih se trudio da dospem u operu. Samo treba razmišljati kako taj san ostvariti. Ovde je glavno ne žuriti, tada se snovi ostvaruju relativno brzo. Dobro je kada čovek može da kaže o sebi sledeće: “Ja se bavim samo pokušajima da ostvarim svoje snove.””
— Mihail Litvak

„Bolje je komunicirati s dobrom knjigom, nego s praznim čovekom.”
— Mihail Litvak

„Ratovi će prestati kada ljudi odbiju da se u njima bore.”
— Albert Ajnštajn

„Jedan savremenik je sa pravom rekao da su u ovom materijalistički obojenom dobu, ozbiljni naučnici jedini duboko religiozni ljudi.”
— Albert Ajnštajn

„Kad čovek sedi jedan sat sa lepom devojkom, to vam se čini kao jedna minuta. Ali neka sedi jednu minutu na vrućoj peći - to je duže od jednog sata. To je relativnost.”
— Albert Ajnštajn

„Koliko je neki čovek vredan za svoju zajednicu zavisi, u prvom redu, o tome koliko su njegovi osećaji, misli i dela usmereni na unapređivanje života drugih ljudi...”
— Albert Ajnštajn

„Lakše je razbiti atom nego predrasude.”
— Albert Ajnštajn

„Ljudska glupost i svemir su beskonačni, ali mislim da za ovo drugo nisam siguran.”
— Albert Ajnštajn

„Mašta je važnija od znanja.”
— Albert Ajnštajn

„Moj politički ideal je demokratija. Poštujmo svakog čoveka kao biće i ne pravimo ni od koga idola.”
— Albert Ajnštajn

„Nacionalizam je dečija bolest. To su ospice čovečanstva.”
— Albert Ajnštajn

„Najlepše što možemo doživeti je ono što je tajanstveno. To je temeljni osećaj koji stoji u zametku svake umetnosti i nauke...”
— Albert Ajnštajn

„Najvažnija ljudska težnja je težnja za moralnošću u našem delovanju. Naša unutrašnja ravnoteža, čak i naša egzistencija zavisi o tome. Jedino moralnost u našem delovanju može dati lepotu i dostojanstvo našem životu.”
— Albert Ajnštajn

„Nauka bez religije je šepava, a religija bez nauke slepa.”
— Albert Ajnštajn

„Ne činite nikad ništa što se protivi vašoj savesti, pa čak ako to od vas i država traži.”
— Albert Ajnštajn

„Ne verujem u teološkog boga koji nagrađuje dobro a kažnjava zlo.”
— Albert Ajnštajn

Pogledajte ponudu knjižare Korisna knjiga